HOME Cari Profail   Log masuk untuk membaca mesej peribadi anda 

ALARM KERETA

 
Pos topik baru   Balas topik    Indeks Forum RuamThai.net -> Automotif
Lihat topik sebelumnya :: Lihat topik seterusnya  
Author Mesej
peemon
Moderator


Join: 14 Jun 2007
Pos: 1353
Lokasi: Kuala Lumpur

PosDipos pada: Mon Jan 28, 2008 4:17 pm    Pos Subjek: ALARM KERETA Balas dengan quote

Waddee jah..
Khun Ruth nak tanya...apa punca kereta bunyi alarm ya ? Batery kong ? atau sistem elektrik ada masalah atau petir kuat, macam mana hendak atasi ?....jika alarm bunyi tanpa henti2 walaupun dah tekan "butang reset" apa nak buat ye ? betul ke kena cabut satu saluran depan enjin ?

Saya pernah hadapi masalah ini, guna cara reset memang boleh, tapi baru2 ini kereta kawan saya Gen2 juga, alarm bunyi...guna cara yang sama tapi tak berkesan...last2 dia cabut bateri...baru senyap...so ada cara lain lagi tak ya...KopKhun nah

_________________
Ruam Mue - Ruam Jai - Ruam Thai - Ruam Dhamma
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
Ruth@Tas
Khon Thai Su Su


Join: 11 Sep 2007
Pos: 87
Lokasi: Kepong,Kuala Lumpur

PosDipos pada: Mon Jan 28, 2008 11:01 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

Biasanya alarm kereta akan berbunyi jika:
1)Bateri kong,
2)Petir atau gegaran yang kuat,
3)Alarm on (pintu dibuka,ni biasalah kan..)

Alarm Gen2 ada sikit masalah,kadang-kadang transmitter(kat kunci tu) dia rosak.Kadang-kadang boleh respon,kadang-kadang tak boleh.Kalau bawa pergi Proton dia tukar transmitter lain,elok pergi beli aftermarket punya alarm yang harga RM200-RM500,lagi baik.Jangan beli yang bawah RM200,kadang-kadang tak stabil...tengok nasib jugak..
Saya tak pasti la apa masalah Gen2 kawan khun Peemon,tapi kalau reset dengan button kat dashboard tak boleh,mungkan alarm ada masalah.Tapi untuk reset alarm guna button kat dashboard ni kena 'on' kunci baru boleh.Kalau kunci kat 'Acc" pun tak boleh..

Rolling Eyes
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger
peemon
Moderator


Join: 14 Jun 2007
Pos: 1353
Lokasi: Kuala Lumpur

PosDipos pada: Tue Jan 29, 2008 1:07 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

Waddee jah..
KopKhun jaa...ok dah, dia kena tukar bateri...kira kalau bunyi alarm cara maca tuh la yer...kalu beli pun kena tukar sendiri kan...so kena bawa p proton atau bengkel juga kan...tak apa..sebagai pengetahuan jah

KopKhun jah
_________________
Ruam Mue - Ruam Jai - Ruam Thai - Ruam Dhamma
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
Papar pos sebelumnya:   
Pos topik baru   Balas topik    Indeks Forum RuamThai.net -> Automotif Masa GMT + 8 Jam
Mukasurat 1 daripada 1

 
Teruskan ke:  
Anda tidak boleh mengepos topik baru di ruangan forum ini
Anda tidak boleh membalas topik-topik di ruangan forum ini
Anda tidak boleh edit pos anda di ruangan forum ini
Anda tidak boleh buang pos anda di ruangan forum ini
Anda tidak boleh undi polls di ruangan forum ini