HOME Cari Profail   Log masuk untuk membaca mesej peribadi anda 

Disc brake

 
Pos topik baru   Balas topik    Indeks Forum RuamThai.net -> Automotif
Lihat topik sebelumnya :: Lihat topik seterusnya  
Author Mesej
OpaT
Moderator


Join: 18 Jun 2007
Pos: 530
Lokasi: N05 38,515' E100 29,350' SP

PosDipos pada: Thu Dec 27, 2007 9:11 am    Pos Subjek: Disc brake Balas dengan quote

K.Ruth, Tq atas penjelasan tentang bateri tempoh hari.
Saya pakai kereta Jepun lebih kurang 1500cc. Jalan tak berapa jauh, sekitar 100,000km. Usia kereta sekarang 3thn 8bln. Baru2 ni ada bila tekan brek, mcm ada satu bunyi dr arah depan. Bila bawa p check pusat servis, mekanik kata ada problem pd disc brake. Dia tukar minyak brake dan buat skimming. Tapi dia kata boleh tahan untuk tempoh singkat saja. Next service kena tukar brake pad atau disc (tak pasti mana satu). Jadi minta khun terangkan sebab2 mslh tu berlaku.
Kalau blh nak tau juga harga brake pad/disc utk kereta Jepun atau lain2 jenis kereta sbg panduan umum. Tq
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Yahoo Messenger
Ruth@Tas
Khon Thai Su Su


Join: 11 Sep 2007
Pos: 87
Lokasi: Kepong,Kuala Lumpur

PosDipos pada: Fri Dec 28, 2007 1:02 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

sorry lambat balas... Embarassed
Punca-punca disc boleh rosak boleh disebabkan oleh
1)Brek Pad keras (Keluar dari kilang,Brand PBR)
2)Brek Pad habis (Dah habis sampai besi pun jalan lagi)
3)Kalau dah drive lebih 1/2 jam,jangan terus pergi cuci kereta (disc boleh bengkok.)
4)Kemalangan kuat di bahagian roda
5)Low Grade Brek Pad (material tak bagus)
Biasanya,disc rosak@calar boleh mendatangkan bunyi "scritttttt" apabila kita tekan brek terutama sekali pada waktu pagi.Kadang-kadang selalu pun ada.
Biasanya kalau disc sudah calar atau bengkok,ianya boleh di"skim".Tapi,seeloknya selepas skim,brek pad harus ditukar,kerana disc tidak boleh merosakkan brake pad.Tapi brek pad boleh merosakkan disc.Biasanya saya akan tukar dengan brek pad yang baru selepas skim,untuk mengelakkan disc calar lagi.
Harga brek pad bergantung kepada jenis kereta dan jenis brek pad.Ada yang murah,sederhana dan mahal.Seeloknya jangan guna yang murah atau yang anda tak tahu jenama dia.Bagi saya,kalau Proton,jangan guna EonTech atau PBR.Guna FBK,Mintye,Ferodo atau Bendik(Mahal skit)
Kat market sekarang macam-macam brand ada,tapi elok ambil yang sederhana atau yang mahal sikit(Ferodo atau Bendik).

Price Brake Pad untuk kereta proton(harga sepasang siap pasang)

FBK,Mintye Ferodo@setaraf Bendik
Saga,Iswara,Wira 1.3,1.5 RM55-RM60, RM80-RM120, RM170-RM190
Wira 1.6,1.8,Perdana S4,V6 RM 80-RM90 RM120-RM150 RM200-RM240
Waja,Gen2,Neo RM 80-RM90 RM145-RM160 RM220-RM250

Kereta lain pun lebih kurang jugak la,
Skim Disc depan sepasang RM65.
Disc Rotor harga di dalam lingkungan RM200 sepasang(kecuali saga & iswara)
teng kiu.. Rolling Eyes
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger
OpaT
Moderator


Join: 18 Jun 2007
Pos: 530
Lokasi: N05 38,515' E100 29,350' SP

PosDipos pada: Fri Dec 28, 2007 10:21 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

Terima kasih atas info berguna.

Siaplah saya duit untuk brake pad nanti. Moga-moga bunyi scritttt... tak ada lagi. Very Happy
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Yahoo Messenger
ArranSmith
Moderator


Join: 25 Jun 2007
Pos: 378
Lokasi: Shah Alam, Selangor.

PosDipos pada: Fri Dec 28, 2007 10:29 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

Khun Ruth,

Saya pernah potong disc break saya.. (Di kedai saudara saya juga).. Dia potong bagi free saja. Dia kata kalau potong bagi rata, akan lebih stabil masa break.

Masalahnya lepas potong sampai sekarang (dah hampir sebulan), saya rasa macam break tak berapa makan saja.. Kurang, berbanding dahulu.

Saya agak risau juga, tapi belum ada kesempatan nak tanya sesiapa.

Apa pandangan Khun Ruth? Smile
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Yahoo Messenger MSN Messenger
Ruth@Tas
Khon Thai Su Su


Join: 11 Sep 2007
Pos: 87
Lokasi: Kepong,Kuala Lumpur

PosDipos pada: Fri Dec 28, 2007 2:06 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

seeloknya bila dah skim,brek pad kena tukar baru.Ini bagi memastikan keserasian diantara brek pad dengan disc.Biasanya mula-mula brek akan kurang makan,dalam masa seminggu atau dua ia akan kembali ke keadaan asal.Jika masih berlarutan hingga sebulan mungkin ada masalah.
Kualiti brek pad juga memainkan peranan besar,ada brek pad yang makan bila berkeadaan sejuk sahaja(bahaya nih),bila panas tak makan,tekan brek kereta pun boleh meluncur lagi Shocked
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger
ArranSmith
Moderator


Join: 25 Jun 2007
Pos: 378
Lokasi: Shah Alam, Selangor.

PosDipos pada: Sat Dec 29, 2007 10:34 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

Thank you banyak2 Khun Ruth
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Yahoo Messenger MSN Messenger
Papar pos sebelumnya:   
Pos topik baru   Balas topik    Indeks Forum RuamThai.net -> Automotif Masa GMT + 8 Jam
Mukasurat 1 daripada 1

 
Teruskan ke:  
Anda tidak boleh mengepos topik baru di ruangan forum ini
Anda tidak boleh membalas topik-topik di ruangan forum ini
Anda tidak boleh edit pos anda di ruangan forum ini
Anda tidak boleh buang pos anda di ruangan forum ini
Anda tidak boleh undi polls di ruangan forum ini