HOME Cari Profail   Log masuk untuk membaca mesej peribadi anda 

Rupa Cantik tapi Perangai tak Cantik.....
Pergi ke muka surat 1, 2  Seterusnya
 
Pos topik baru   Balas topik    Indeks Forum RuamThai.net -> Kecantikan
Lihat topik sebelumnya :: Lihat topik seterusnya  
Author Mesej
nscnong
Rak Khon Thai


Join: 12 Dec 2007
Pos: 286
Lokasi: Ipoh Mali

PosDipos pada: Sun Nov 08, 2009 4:30 pm    Pos Subjek: Rupa Cantik tapi Perangai tak Cantik..... Balas dengan quote

Apa pendapat anda semua tentang isu remaja masa kini...
berkenaan topik di atas??


P/s : Hanya sekadar untuk menghangatkan forum ini saja,
dan tidak berkaitan dengan mana-mana pihak sama ada yang
hidup atau yang telah tiada!
_________________
"Cantik itu Budi Bahasa , Budaya Siam kita"
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Kungjungi laman web pengepos
peemon
Moderator


Join: 14 Jun 2007
Pos: 1353
Lokasi: Kuala Lumpur

PosDipos pada: Mon Nov 09, 2009 2:06 am    Pos Subjek: Re: Rupa Cantik tapi Perangai tak Cantik..... Balas dengan quote

nscnong menulis:
Rupa Cantik tapi Perangai tak Cantik.....?


Waddee jah...

Saya setuju 50 % la ya....kerana tak dapat nilai sepenuhnya....hanya ingin kongsi pengalaman sendiri saja...

...Kenalan saya sendiri, pandai bergaya, ada rupa, berpakaian berjenama setiap koleksi sudah tentu dia ada...TAPI perangai kurang manis dan tak cantik seperti koleksi pemakaiannya...kerana suka mengumpat hal orang...sepatutnya ada rupa cantik dan berpakaian jenama...perlu amalkan perangai yang baik...elak perkara yang menyinggung perasaan orang lain...

Kadang2 sukar dinilai...kerana manusia (termasuk remaja) ada pelbagai ragam...kadang2 manis berdepan...tetapi belakang mengumpat...

Ada juga yang hodoh...tambah la hodoh jika berperangai tak baik...dan ada juga orang yang cantik...berperangai baik...maka tambah cantik personalitinya...

Paling bagus...RUPA HODOH @ CANTIK tak penting tapi hati baik dan tak mengumpat atau menyusahkan orang lain...itulah CANTIK YANG PALING DIPUJI...tidak perlu bergaya pakaian jenama...mekap cantik2 tetapi berbudi bahasa Smile dan amalkan THAM DEE DAI DEE....

:::: PLOT CHAI VICARANAYARN NAI KARN ARN LEK KIT :::: Wink



_________________
Ruam Mue - Ruam Jai - Ruam Thai - Ruam Dhamma
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
nscnong
Rak Khon Thai


Join: 12 Dec 2007
Pos: 286
Lokasi: Ipoh Mali

PosDipos pada: Mon Nov 09, 2009 11:38 am    Pos Subjek: Re: Rupa Cantik tapi Perangai tak Cantik..... Balas dengan quote

peemon menulis:
nscnong menulis:
Rupa Cantik tapi Perangai tak Cantik.....?


Waddee jah...

Saya setuju 50 % la ya....kerana tak dapat nilai sepenuhnya....hanya ingin kongsi pengalaman sendiri saja...

...Kenalan saya sendiri, pandai bergaya, ada rupa, berpakaian berjenama setiap koleksi sudah tentu dia ada...TAPI perangai kurang manis dan tak cantik seperti koleksi pemakaiannya...kerana suka mengumpat hal orang...sepatutnya ada rupa cantik dan berpakaian jenama...perlu amalkan perangai yang baik...elak perkara yang menyinggung perasaan orang lain...

Kadang2 sukar dinilai...kerana manusia (termasuk remaja) ada pelbagai ragam...kadang2 manis berdepan...tetapi belakang mengumpat...

Ada juga yang hodoh...tambah la hodoh jika berperangai tak baik...dan ada juga orang yang cantik...berperangai baik...maka tambah cantik personalitinya...

Paling bagus...RUPA HODOH @ CANTIK tak penting tapi hati baik dan tak mengumpat atau menyusahkan orang lain...itulah CANTIK YANG PALING DIPUJI...tidak perlu bergaya pakaian jenama...mekap cantik2 tetapi berbudi bahasa Smile dan amalkan THAM DEE DAI DEE....

:::: PLOT CHAI VICARANAYARN NAI KARN ARN LEK KIT :::: Wink





Setuju benar dengan kata-2 P'moon di atas....
So kesimpulannya bukan 'jangan pandang belakang, tapi jangan kutuk belakang jga ya'........

P/s : Kecantikkan sebenar adalah lahir dari HATI seseorang......
_________________
"Cantik itu Budi Bahasa , Budaya Siam kita"
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Kungjungi laman web pengepos
wee
Khon Thai Su Su


Join: 07 Oct 2007
Pos: 65

PosDipos pada: Mon Nov 09, 2009 11:46 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

Hal ini dah jadi tradisi bahasa "suai tee rup, cup mai horm" bererti cantik rupa, bila di cium tak wangi. Ini semua tak boleh dinilai, betul kata Pimon apa kata cik nong, setuju tak. Mcm bawah ni lagi pening..
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
nscnong
Rak Khon Thai


Join: 12 Dec 2007
Pos: 286
Lokasi: Ipoh Mali

PosDipos pada: Mon Nov 09, 2009 12:16 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

wee menulis:
Hal ini dah jadi tradisi bahasa "suai tee rup, cup mai horm" bererti cantik rupa, bila di cium tak wangi. Ini semua tak boleh dinilai, betul kata Pimon apa kata cik nong, setuju tak. Mcm bawah ni lagi pening..



Sawasdee cha Khun wee....
Apa yang nscnong faham tentang petikan kata Khun wee di sini tentang "Suai Tee Rup, Cup Mai Horm" bererti 'cantik rupa (dlm gambar), dan bila di cium tak wangi'.
Mungkin itu yang dimaksudkan oleh Khun Wee....
Bagi pendapat nscnong, kecantikkan seseorang hanya dapat dilihat dengan mata kasar dari luaran sahaja, dan busuk atau wangi hati seseorang memang tidak dapat dicium dan dilihat dengan mata kasar....betul x? kita hanya dapat menilai seseorang dengan mengenali tindak tanduk dan sikap mereka. Memilih bukan erti hendak mendaptkan yang cantik, tapi perlu mendapatkan yang terbaik...biar cantik diluar dan cantik juga di dalam...biar wangi diluar dan wangi juga di dalam....

Contohnya;-Tidak berkaitan atau berkenaan dengan mana-2 pihak!

Adakah seorang suami yang mempunyai isteri yang cantik boleh menyembuhkannya dengan hanya melihat wajah isterinya? Jika dalam situasi suaminya sedang maraung kesakitan tapi isteri pulak berjoli entah ke mana, itu kah ciri-2 isteri yang di cari?Yang Cantik di luar tapi di dalamnya kita xtau....Fikirkan....
_________________
"Cantik itu Budi Bahasa , Budaya Siam kita"
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Kungjungi laman web pengepos
peemon
Moderator


Join: 14 Jun 2007
Pos: 1353
Lokasi: Kuala Lumpur

PosDipos pada: Mon Nov 09, 2009 1:42 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

Waddee jah...

Apa2 pun...org yang cantik...perlulah dari hati dan tingkah laku yang baik dan tak menyusahkan diri dan orang lain jah Smile

Jangan jadi seperti kata2 ini ::: งามอย่างมีคุณค่าแต่ราคาแค่น้ำอัดลม :::




::: ธรรมะสวัสดี ..( ฉบับที่เก้าสิบห้า ) ( ๒๑ เมษายน ) :::

ขอความสุขความเจริญในธรรมจงมีแด่ พวกเรา .. สรรพากรทุกท่าน ธรรมะสวัสดี ฉบับที่ ๙๕ วันนี้ ขอนำเสนอเรื่อง ความงาม ๕ อย่าง จากที่อาตมาตั้งความปรารถนา โครงการธรรมะในสำนักงานงามด้วยการเจริญพระพุทธมนต์ ก็คิดว่าหลายท่านคงเห็นชอบด้วย ถ้าหากว่าทุกท่านสนใจ พร้อมใจกันเจริญพระพุทธมนต์บทง่าย ๆ ทุกวัน ๆ ก็จะทำให้ชีวิตของเราเปลี่ยนแปลงได้อย่างแน่นอน แล้วธรรมะจะเกิดขึ้นในสำนักงานของพวกเราอย่างแน่นอน

ดังนั้น เพื่อให้ทุกท่านได้เห็นถึงความสำคัญขึ้นเป็นลำดับไป อาตมาจึงขอนำเสนอเรื่องของความงามของคนเรามาฝากไว้สัก ๕ อย่าง คือ

๑. ความงามของรูปกาย (ที่อยู่อาศัยดี คบคนดี ตั้งตนไว้ชอบ)

๒. ความงามของเสียง(แจ่มใส ชัดเจน นุ่มนวล น่าฟัง กลมกล่อม ไม่แตกพร่า ลึก มีกังวาน) และวาจา (เบญจศีล เว้นจากการพูดเท็จ) (เบญจธรรม มีสัจจะ ความสัตย์ ความซื่อตรง) (มรรค์ ๘ สัมมาวาจา เว้นจากวจีทุจริต ๔ พูดเท็จ พูดส่อเสียด พูดคำหยาบ พูดเพ้อเจ้อ) (สังคหวัตถุ ๔ นักปกครอง มีวาจาเปยยะ มีวาจาอันดูดดื่ม คือ รู้จักพูด รู้จักปราศรัย ไพเราะ สุภาพนิ่มนวล ประกอบด้วยเหตุผล มีประโยชน์ เป็นทางแห่งสามัคคี ทำให้เกิดความเข้าใจอันดี และความนิยมเชื่อถือ) (ในมงคล ๓๘ วาจาสุภาษิต วาจาที่กล่าวถูกต้องตามกาล เป็นความจริง อ่อนหวาน ประกอบด้วยประโยชน์ จิตประกอบด้วยเมตตา

๓. ความงามของพฤติกรรม

๔. ความงามของจิต

จิตที่ดีงามมีลักษณะดังนี้

๑. มุทุ คือ นิ่มนวล ละมุน

๒. กัมมนียะ คือ ควรแก่การงาน เหมาะแก่การใช้งาน

๓. ปภัสสระ คือ แจ่มจ้า ผ่องใส

๔. อปภังคุ คือ ไม่เปราะเสาะ แข็งแรงทนทาน

๕. สมาหิตะ คือ ตั้งมั่น

๖. อนาวรณะ คือ ไม่มีสิ่งกีดกั้น ไม่ถูกจำกัด

๗. อนิวรณะ คือ ไม่มีสิ่งขัดขวาง ไม่ติดขัดหรือดับข้อง

๘. อนุปักกิลิฏฐะ คือ ไม่เศร้าหมอง ไม่ขุ่นมัว

๙. อนัชฌารุฬหะ คือ ไม่ถูกกดทับ ไม่ถูกกดถูกบีบ

๑๐.อวิฆาตะ คือ ไม่คับแค้น ไม่คับเครียดอึดอัด

๕. ความงามของปัญญา

ปัจจัยที่ทำให้เกิดสัมมาทิฏฐิ คือ ความเห็นที่ตรงตามสภาวะ คือ เห็นตามสิ่งทั้งหลายเป็นจริง ได้แก่ รู้ในอริยสัจจ์ ๔ เห็นไตรลักษณ์ และเห็นปฏิจจสมุปบาท

๑. ปรโตโฆสะ เสียงจากผู้อื่น การกระตุ้นหรือชักจูงจากภายนอก คือการรับฟังคำแนะนำสั่งสอน เล่าเรียนความรู้ สนทนา ซักถาม ฟังคำบอกเล่าชักจูงของผู้อื่น

๒. โยนิโสมนสิการ การใช้ความคิดถูกวิธี ความรู้จักคิด คิดเป็น คือกระทำในใจโดยแยบคาย มองสิ่งทั้งหลายด้วยความคิดพิจารณา รู้จักสืบสาวหาเหตุผล แยกแยะสิ่งนั้น ๆ หรือปัญหานั้น ๆ ออกให้เห็นตามสภาวะและความสัมพันธ์แห่งเหตุปัจจัย


ธรรมะสวัสดีฉบับนี้ อาจจะนำเสนอหลักวิชาการสักนิด แต่ก็นับว่าเป็นประโยชน์ให้ทุกท่านได้ลองอ่านภาษาบาลี แปลภาษาบาลีด้วยตนเอง หลักฐานปรากฏว่าภาษาบาลีเป็นภาษาที่ทรงไว้ซึ่งพระพุทธพจน์ เป็นภาษาสวรรค์ ดังนั้นท่านผู้ใดได้อ่าน ได้พิจารณา ได้สวด นับว่าเป็นมหากุศล เป็นบุญอันยิ่งใหญ่ในชีวิตของเรา ผู้ที่ได้ชื่อว่าเป็นพุทธศาสนิกชนที่ดีอย่างแท้จริง

ขอเจริญพร
(พระมหาสำราญน้อย ถิรธมฺโม)
และคณะวิทยากรพุทธสมาคมจังหวัดสมุทรสงคราม

_________________
Ruam Mue - Ruam Jai - Ruam Thai - Ruam Dhamma
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
wee
Khon Thai Su Su


Join: 07 Oct 2007
Pos: 65

PosDipos pada: Tue Nov 10, 2009 7:19 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

" Suai tee rup cup mai horm" Itu semua cuma pepatah org Siam yg bermaksud cantik luaran tapi dalaman tak seindah rupa. Yang gambar tu cuma iklan krup khun nscnong... Don't thinks so much... Wink Wink Wink
" Suai Yang Mi khun Kha " mcm slogan miss Thailand nor...

Ini pun iklan juga krup...
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
CHOM1823
Moderator


Join: 18 Jun 2007
Pos: 1375
Lokasi: Orang Tumpat Kelantan

PosDipos pada: Tue Nov 10, 2009 10:32 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

Nak beri juga sedikit komen.
Muka cantik perangai tak cantik dah la kata dah teruk tapi ,
"Khon Suai Cai Dam" lagi teruk agaknya. Laughing Laughing Laughing


Bai naa ngam ngam mai naa cai dam lei keow ta.......
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
wee
Khon Thai Su Su


Join: 07 Oct 2007
Pos: 65

PosDipos pada: Wed Nov 11, 2009 2:42 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

CHOM1823 menulis:
Nak beri juga sedikit komen.
Muka cantik perangai tak cantik dah la kata dah teruk tapi ,
"Khon Suai Cai Dam" lagi teruk agaknya. Laughing Laughing Laughing


Bai naa ngam ngam mai naa cai dam lei keow ta.......

Eh khun Chom baru broken heart gan amoi cantik kut nor... siap gan lagu khon suai cai dam...
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
nscnong
Rak Khon Thai


Join: 12 Dec 2007
Pos: 286
Lokasi: Ipoh Mali

PosDipos pada: Tue Dec 29, 2009 1:09 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

Anda semua pernah dengar peribahasa ini??

"Burung Merak cantik kerana bulu di badannya"

Manakala

"Manusia cantik kerana penampilannya"


>>>>>>>>>>>>>>>Fikir-2 dan renung-2kanlah<<<<<<<<<<<<<<<
_________________
"Cantik itu Budi Bahasa , Budaya Siam kita"
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Kungjungi laman web pengepos
losoland
Khon Thai Yu Ni


Join: 04 Sep 2009
Pos: 29

PosDipos pada: Tue Dec 29, 2009 4:23 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

adakah topik nie penting dari topik masyarakat siam kelas ketiga..............fikirkan lah..........
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
kokhan
Khon Thai Su Su


Join: 12 Oct 2009
Pos: 52

PosDipos pada: Tue Dec 29, 2009 6:43 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

[quote="losoland"]adakah topik nie penting dari topik masyarakat siam kelas ketiga..............fikirkan lah..........[/qu
pertanyaan khun losoland sgt bagus...sy sokong...hehe
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
Sayur
Rak Khon Thai


Join: 27 Jun 2007
Pos: 246

PosDipos pada: Wed Dec 30, 2009 9:42 am    Pos Subjek: Balas dengan quote

Saya rasa janganlah kita komen apa yang orang nak bincangkan. Penting tak penting itu subjektif dan tak sama untuk semua orang. lagipun kita ni mempunyai pengetahuan yang berbeza-beza, jadi siapa minat topic apa teruskanlah. Di samping kita nak bangsa kita jadi kelas pertama, kita juga nak awek-awek siam ni comel-comel. hehe
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
losoland
Khon Thai Yu Ni


Join: 04 Sep 2009
Pos: 29

PosDipos pada: Sat Jan 02, 2010 3:34 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

nape khon sayur nie adakah salah apa yang saya tuju kan 2,klu nk awek cun cun kena ada ayat power betul x khon kokhan klu suka kt nong nscong 2 ckp aje lah x payah nk kata org lain
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi
nscnong
Rak Khon Thai


Join: 12 Dec 2007
Pos: 286
Lokasi: Ipoh Mali

PosDipos pada: Mon Jan 04, 2010 9:26 pm    Pos Subjek: Balas dengan quote

losoland menulis:
nape khon sayur nie adakah salah apa yang saya tuju kan 2,klu nk awek cun cun kena ada ayat power betul x khon kokhan klu suka kt nong nscong 2 ckp aje lah x payah nk kata org lain



>>>>Sabar Khun Isoland, betul apa yang Khun Sayur katakan...
ruangan ini diwujudkan untuk kita bersantai di alam maya sambil bertukar buah fikiran...........

>>>>>Untuk pengetahuan Khun Isoland, zaman kini amat mementingkan penampilan dan kecantikkan diri dan sosial....lagi-2 dalam usaha untuk mendapatkan pekerjaan..... majikan juga amat memilih pekerja yang mempunyai paras rupa dan penampilan diri.....contohnya ada beberapa tempat yang saya pernah interview...mereka mengakui mereka perlukan wajah yang sentiasa dihiasi senyuman "smile face".

>>>> Khun Isoland jangan fikir banyak ya.... topik ini sekadar hiburan semata-2......no prejudice....

Cantik Rupanya...cantik juga bahasanya.........ya...
Jadikan orang Thai kita kelas pertama.....bukan kelas ketiga!!!
_________________
"Cantik itu Budi Bahasa , Budaya Siam kita"
Kembali ke atas
Lihat profail ahli Hantar mesej peribadi Send e-mail Kungjungi laman web pengepos
Papar pos sebelumnya:   
Pos topik baru   Balas topik    Indeks Forum RuamThai.net -> Kecantikan Masa GMT + 8 Jam
Pergi ke muka surat 1, 2  Seterusnya
Mukasurat 1 daripada 2

 
Teruskan ke:  
Anda tidak boleh mengepos topik baru di ruangan forum ini
Anda tidak boleh membalas topik-topik di ruangan forum ini
Anda tidak boleh edit pos anda di ruangan forum ini
Anda tidak boleh buang pos anda di ruangan forum ini
Anda tidak boleh undi polls di ruangan forum ini