Friday Mar 24

Senarai Seminar Ruam Thai

SEJARAH

Bagaimana boleh terbentuknya seminar Ruam Thai?

Kami pelajar siam di UUM pada masa itu kerap mengadakan lawatan dan kunjung mengkunjungi ke rumah abang-abang  siswazah yang telah berjaya disekitar negeri Kedah dan adakalanya buat BBQ dan bermalam di rumah mereka serta berpeluang bergaul dan berkenalan dengan mereka yang telah berjaya. Pelbagai idea dan perbincangan dibuat setiap kali perjumpaan dibuat dan adakalanya turut  pergi mengunjungi Pho Than Lap di Wat Teluk Wanjah serta  melawat Group Aram Boy di Wat tersebut.

Dalam perhubungaan silaturahim yang baik ini para senior tersebut menyahut, kedudukan UUM di negeri Kedah yang begitu ramai Masyarakat Siam seharusnya para siswa/siswi Siam  membuat sesuatu program dalam pembangunan insan bangsa kita. Hasil cadangan dan sokongan abang-abang itu mendorong kami pelajar Thai/Siam di UUM berbincang dan bersetuju mengadakan seminar motivasi.

Perbincangan ringkas  untuk mengadakan seminar tersebut telah diadakan dirumah P Kachat  dan di sini juga diputuskan bentuk seminar yang bakal dianjurkan.Setelah bersetuju dengan projek tersebut kami pelajar Siam UUM pada masa itu terpaksa mencari sumbangan dari wat-wat di sekitar negeri  Kedah serta tidak krang juga mengeluarkan duit biasiswa untuk memulakannya.

Latarbelakang Seminar Motivasi dan Kaedah Pembelajaran Berkesan 1993 (Seminar Ruam Thai PERTAMA)

Projek yang julung kali diadakan khas untuk Masyarakat Thai/Siam adalah berasaskan kepentingan pendidikan  menjadi tunggak kejayaan pada masa hadapan seseorang individu itu dan juga masyarakat/bangsa amnya. Seminar ini diilhamkan daripada perjumpaan pertama antara pelajar-pelajar Thai/Siam UUM pada sesi 93/94, sebagai satu cara menabur bakti kepada masyarakat Siam dan memberi kesedaran kepada golongan pelajar amnya agar mereka dapat meningkatkan kedudukan mereka setanding dengan bangsa lain.

Langkah seterusnya diambil dengan mencadangkan projek ini kepada pihak wat-wat dan individu yang memberi sokongan padu bagi menjayakan  projek ini. Mesyuarat seterusnya diadakan bagi membentuk ahli jawatkuasa projek dan memulakan projek.

Matlamat Seminar.

Projek ini bertujuan untuk menyedarkan masyarat Thai/Siam mengenai kepentingan pelajaran supaya kita dapat berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan kaum lain di Malaysia. Melalui projek ini diharapkan agar  para peserta menyedari ditahap mana mereka berada sekarang dan mengatur langkah bagi mencapai objektif masa depan.

Objektif

 

  • Memberi motivasi kepada para pelajar terutama pelajar menengah atasan tentang kepentingan pendidikan.
  • Mendedahkan para pelajar kepada teknik pembelajaran yang berkesan.
  • Persedian menghadapi cabaran wawasan 2020
  • Mendekatkan masyarakat dengan mahasiswa
  • Memberi pendedehan kepada para pelajar akan kepentingan akademik.
  • Memperkenalkan UUM kepada masyarakat luar terutamanya para pelajar.

 

AJK

Penaung        :   Tn Charern Intachat
Pengarah Kastam Negeri Kedah

Penasihat       :   Major Tan Boon Eap (arwah)
Cikgu Loh Kim Hua
Encik Kachat
Inspektor Chali
Encik Tean Rean

Pengarah :  Samran Suwanmanie
Setiausaha : Weerak Suka
Pen. Setiauasha : Cik Majuri Theipmanee
Bendahari : Siew Ha Cheam
Biro Publisiti :  Eh Khem E Chan
Biro Protokol : Sayam Seewin
Biro Aktiviti : Sutam Eh Di
AJK : Aram Boy Wat Teluk Wanjah


Anjuran RUAM THAI UUM
Tarikh : 23 hingga 25 Dis 1993
Tempat Wat Nikrodharam, Teluk Wanjah Alor Star, Kedah.

Setelah seminar pertama ini berjaya diadakan dan mendapat sambutan yang baik daripada masyarakat serta Pho Than di Wat-wat. Ketika menganjurkan seminar ini juga ramai kawan-kawan siswa/siswi dari universiti lain tampil membantu kami. Hasil projek ini juga telah mengeratkan hubungan antara sesama siswa/siswi berlainan universiti. Memandangkan kesan dan sokongan yang baik serta berharapkan Ruam Thai terus hidup saya telah cuba mencadangkan agar aktiviti ini dianjurkan secara tahunan dan menjadi tanggungjawab Ruam Thai. Pada peringkat awalnya cadangan gagal mendapat sokongan dari universiti lain, tetapi kami Ruam Thai UUM ingin memastikan ianya berterusan maka menganjurkan sekali lagi seminar Ruam Thai kali kedua. Anjuran Seminar cuba diteruskan kerana pada masa tersebut Ruam Thai Malaysia tidak begitu aktif dan tiada aktiviti yang tetap kecuali  hanya beberapa usaha mengeluarkan majalah ruam thai tetapi tidak berterusan.

 

Apakah pandangan atau cadangan khun P Sutham untuk seminar Ruam Thai seterusnya ?

Seminar ruam thai patut diteruskan  dengan skop yang lebih meluas, mungkin selama ini terhad kepada pembangunan pelajaran sahaja dan boleh diperluaskan kepada pembangunan insan dan kemahiran. Sekarang ramai  antara kita yang telah berjaya dalam perniagaan seharusnya  melibatkan mereka dalam pembangunan masyarakat dan juga membuka minda adik-adik dalam dunia perniagaan. Akhirnya saya ingin mengucapkan syabas kepada mereka yang masih berjuang untuk Ruam Thai dan teruskan niat murni itu.

Disampaikan oleh EN SUTHAM

Disunting oleh ADMIN

 

SENARAI SEMINAR RUAM THAI

Sila klik di sini


Share